viernes, 24 de noviembre de 2017

Llibres recomanats: Conflicte i Violència a l'Ebre

Bona nit a tothom

A qualsevol que li agradi la història, el llibre Conflicte i Violència a l'Ebre, de Josep Sánchez Cervelló, li semblarà una meravellosa font d'informació, necessària gairebé per entendre el que ha passat no només en la franja territorial de la qual parla, sinó a tot Espanya.


El llibre comença explicant-nos des de l'organització de la Resistència contra Napoleó fins a la fi de la "guerra del francès", la revolució del General Prim, la monarquia d'Amadeu de Savoia, el carlisme i les seves guerres i després d'aquestes tots els esdeveniments i forces que van contribuir a l'absolut desordre social que va ser aquella zona entre els segles XIX i XX, de la qual es pot deduir quina era la situació del conjunt d'Espanya.


Les Terres de l'Ebre escenaris del llibre

Alguns trams del llibre, com pot ser el capítol VII (L'ordre dels Propietaris 1875-1923) poden fer-se densos per la multiplicitat de dades i el seu detall. Però bé mereixen la seva lectura per donar-nos la completa pinzellada de la situació social d'aquells temps.
L'arribada de la República, les col·lectivitzacions, les lluites entre partits i la sempiterna presència de l'Església com a factor ultraconservador ens porten a explicar, que no a justificar, els desastres que van seguir a la revolució del 36.


El territori format per la Vall de l'Ebre, les serres que el circumden i la seva posició estratègica com a entrada a Catalunya han marcat les vides i històries dels seus habitants i, per descomptat, les de tota la història espanyola

Acaba el llibre amb l'explicació de la vida a la rereguarda durant la Batalla de l'Ebre, així com testimonis directes d'aquest enfrontament a primera línia de combat.

En la present conjuntura, on es tornen a juxtaposar les forces de l'Espanya centralista i de la Catalunya nacionalista, crec més que oportú recomanar vivament aquest llibre perquè puguem entendre les situacions i les fortes tensions subjacents en aquests territoris "fronterers" i no solament en ells. Han canviat molt les situacions materials, però tants segles d'injustícies, violències i enfrontaments han de seguir, forçosament, influint en posicions i interpretacions. Cal que coneguem bé la història perquè no es repeteixi.

Aquesta entrada està relacionada amb aquestes altres d'aquest mateix bloc, que us poden interessar també: 


Teniu una ressenya en castellà d'aquest llibre a: Conflicto y violencia en el Ebro – por Francesc Sánchez
Espero que us semblin interessants, tant el llibre com les entrades d'aquest bloc.

Bona nit i fins la pròxima entrada.